fbpx

Projektni plan

Raspored Staračkog Doma

Sa vizijom da se starijima pruži utočiste i njega, održivost je već uključena. Svima onima kojima ovaj dom bude na korištenje će omogućiti pristojan život u staračkoj dobi s tim da njegovo postojanje će sve to omogućiti i onima koji budu dolazili u tu životnu dob. Ovakav model izgradnje će biti jedan op primjera u budućnosti na teritoriji čitave države BiH i šire a isplativost će se najbolje vidjeti u ekološkoj pa i ekonomskoj sveri.

Uz mnoštvo objekata na terenu staračkog doma kao što je ambulanta, tu se nalazi restoran i stacionar sa krevetima za one kojima je potrebna stalna njega u slučaju bolesti. Isto tako postoji i mogućnost pranja rublja i određeni broj prostorija kako bi se korsnici usluga doma okupljali. Izgradnja staračkog doma je podijeljena u tri faze. Položaj objekata stoji naveden na tlocrtu. U nastavku ovog poglavlja konstrukcije faza stoje opširnije obrazložene.

Faza 1

Izgradnja ambulante ja obavljena. Faza 1 uključuje izgradnju hitne pomoći i ambulante (br. 1 na tlocrtu), a realizovana je uz pomoć bliskoistočnih donatora.

Faza 2

Ova faza se odnosi na izgradnju kompletnog apartmanskog kompleksa (7) za 38 stanovnika i sve ostale ustanove (2, 3, 4, 5, 9 i 10) koje su potrebne za pružanje skrbi, izuzev 8 bungalova (6).

Stambeni kompleks će potpuno biti energetski neutralan i nećemo sudjelovati u zagađivanju jer se ogrev neće koristiti. Nakon perioda od osam do devet godina uloženi troškovi će se odplatiti/povratiti, nakon čega slijede značajne uštede po pitanju troškova za energiju.

Faza 3

Faza 3 se odnosi na izgradnju 8 bungalova, za ukupno 32 stanovnika. Izgradnja ovog djela će započeti nakon potpune realizacije faze 2 i uz dovoljno finansijskih sredstava.

Kuće (bungalovi) su namjenjeni za smještaj četiri osobe, a namješteni su prema bosanskim standardima. U svakoj spavaćoj sobi dva kreveta su postavljena. Dnevni boravak i kuhinju će četiri osobe koristiti. Imajući u vidu nizozemska iskustva, u budućnosti ovo više neće biti dovoljno, pa je zato u dizajnerskoj i građevinskoj metodi uzeto u obzir da u ovom stanu mogu stanovati dvije ali i jedna osoba.